top of page

Instagram Story İzlenmeleri Nasıl Sıralanıyor?


2016 senesinde Instagram, yeniden güncellenen algoritması sayesinde bünyesine eklemiş olduğu story özelliği ile oldukça ses getirdi. Bu özellik ile beraber değerine değer katarken, arkasında bazı soru işaretlerini bıraktı. Özellikle story izlenmeleri sıralamalarının nasıl ve neye göre belirlendiği, hâla en çok sorular arasında yer alıyor. Bizde bu yazımızda sizlere "Instagram story izlenme sıralamasının neye göre belirlendiği" hakkında bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Instagram algoritmaları, son güncellemeleri ile beraber sizin profilinizi en çok ziyaret eden kişilerden ziyade, daha çok etkileşim sağladığınız kişileri hikayeler içerisinde üst sıralarda göstermeye başladı. Story ve normal gönderilerde yorum, beğeni gibi etkileşim sağladığınız kişiler arasında bir bağ yarattı. Bu durum, sizin bağ kurmuş olduğunuz kişi için de aynı olarak işledi.



Instagram story izlenme sıralaması kısmına göz attığınızda, listenin en başında yer alan kişiler, iki farklı kriter ile belirlenmektedir. Bu iki kriterden ilki, diğer hesaplar ile olan etkileşimleriniz; diğeri ise hikayenizin kimler tarafından görüntülendiğini görmek için hangi sıklıkla giriş yaptığınızdır.

Story gören kişileri gösteren kısmı, sürekli olarak kontrol ettiğinizde bir süre sonra üst sıralarda farklı kişileri yer almakta olduğunu görürsünüz. Bunun asıl sebebi ise algoritmanın size yeni bir kitleyi göstermesi amacından kaynaklanır.


Instagram’da Beğeniler ve İzlenilen Storyler, İzlenme Sıralamasını Nasıl Etkiler?

Bu senenin ilk çeyreğinde Instagram, kullanıcılarının algoritmayı daha iyi anlaması adına bazı algoritma kayıtlarını paylaştı. Bu kayıtlara göre güncellemeler ile beraber, uygulamadaki ilk amacın size en yakın kitleyi bularak onlarla etkileşiminizi en üst sıraya çıkarmak olduğu belirtildi. Yani story izlenmeleri içerisinde bir kişinin üst sıralarda yer almasının en büyük sebeplerinden birisi, karşılıklı olarak potansiyel hedef kitle oluyor içerisinde yer alıyor olmanız oldu.

Instagram'ın güncellenen algoritmaları, aynı zamanda sizler için "hangi gönderilerin daha öncelikli olduğunu" belirten belli bir algoritmik tahmin de yürütmektedir. Bu algoritma için ise ilgi, ilişki ve zamanlama esaslarını baz alır.



Instagram Algoritmasında Yer Alan Etkileşim Kriterleri Nasıl Belirlenir?

Instagram algoritması içerisinde belirtmiş olduğumuz etkileşim ögesi, birçok farklı etkeni içerisinde barındırmaktadır. Etkileşim olarak adlandırdığımız şey, profil ziyareti, hikayeleri izlemek, gönderilerine yorum yapmak ya da mesajlaşmak gibi birçok şeyi içerisinde kapar.

Siz her ne kadar fark etmiyor olsanız da algoritma, uygulama içerisinde yaptığınız her işlemden bilgi toplayarak profiliniz için önemli hesapları tespit ederek, sizin için ön plana o hesapları çıkarır. Bu durum, yakın arkadaşlarınız ve ailenizin sürekli olarak baş sıralarda yer almasının ana etkenlerindendir.


Peki, Neden Etkileşim Sağlamadığınız Hesaplar Story İzlenmelerinde En Üst Sırada Yer Alır?

Bir hesabın etkileşim sağlamamış olmanıza rağmen, en üst sıralarda yer almasını nedenleri çeşitli olabilir. İlk nedene bakacak olursak, sürekli olarak kendi story izlenmelerinizi takip etmeniz durumunda, algoritmanın size farklı kişileri sunmak için yeni kullanıcıları ön plana çıkarması yer alabilir. Bunun haricinde, bazı kullanıcılar tarafından yapılan denemelerde, algoritmanın, stalk yapan hesapları tespit ettiği ve üst sıralara çıkardığı bilinenler arasındadır.

Intagram'ın story izlenme sıralamasını yaparken daima ana etken olarak zamanlamayı esas aldığını da söylemek gerekir. Üst sıralarda her ne kadar beğeni ve etkileşimi çok olan profiller yer alsa da, gönderinin en yakın zamanda paylaşılmış olması izlenme sıralamasını etkileyecektir. Bu nedenlerle algoritmanın en önemli etkeninin zamanlama, daha sonrasında ise etkileşim olduğu görülmektedir.


Bu ve bunun gibi birçok konu, doğrudan sosyal medya yönetimi ile ilgili konulardır. Bu tarz dijital pazarlama hizmetleri, kullanmakta olduğunuz sosyal medya hesaplarınızın stratejik hamlelerde daha kaliteli bir şekilde yönetilmesini sağlayacak; dijital platformlarda büyüme ivmenizi arttıracaktır. Reklamın gücünün büyük bir kısmının günümüzde sosyal medyada yer aldığını düşünürsek, işletmeniz için profesyonel sosyal medya yönetiminin vazgeçilmez bir etmen olduğunu da söylememiz gerekir. Sizde Creative qp Dijital Pazarlama ile tanışıp, aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilir; profesyonelce büyümenin keyfini çıkarabilirsiniz.


1.647 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page