top of page

İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Uygun?

Günümüz yıllarında, teknolojinin oldukça hızlı bir şekilde gelişme göstermesi ile, şirketler tanıtım ve reklamlar, internet ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı. Durum böyle olunca insanlar da işletmeleri için hangi sosyal medya platformunun daha uygun olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bizde size bu yazımızda işletmeler için hangi sosyal medya platformlarının daha uygun olduğu hakkında bilgilerimizi paylaşacağız.



Bir işletme sahibi ya da pazarlamacı rolünde iseniz, büyük ihtimalle bazı platformlar içerisinde yer almak isteyebilirsiniz. Ancak bu durumda hangi sosyal medya platformunun daha etkili olabileceği konusunda kararsızlık yaşayabilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir çünkü genel olarak başarısız bir sosyal medya planlamasının arkasında genel olarak yanlış sosyal medya platformu tercihi yer alır.

Sosyal medya üzerinden çeşitli pazarlama işlemlerine başlamadan öncesinde, önce işiniz ile alakalı olan reklam türleri ve kitlelere göz atmanız gerekir. Bunun için de kendinize ve işletmeniz adına bazı sorular ile analiz gerçekleştirmelisiniz. Analiz için sorulara bakacak olursak;

  • İşletmenizin hedef kitlesi nedir?

  • Sosyal medya üzerindeki hedefiniz nedir?

  • Hangi ürünlere yönelik sosyal medya çalışması yapacaksınız?

Bu üç sorunun cevabını ve analizlerini iyi bir şekilde gerçekleştirdiğinizde, zamanını iyi bir şekilde kullanmak adına işletmeniz için 2 ya da 3 sosyal medya platformu tercihi yapmanız yeterlidir. Tüm sosyal medya hesaplarınızı yönetmek için iyi bir ekibiniz bulunmuyor ve bu iş için herhangi bir sosyal medya ajansı ile çalışmıyor iseniz, her sosyal medya kanalında aktif olmak için çaba göstermeyin. Hepsini gerçekleştirmek oldukça zaman alacak ve uzun saatlerinizi vermeniz gerekecektir.


İşletmenizin Sosyal Medyadaki Hedef Kitlesi Nedir?

İşletmeniz adına yanlış bir kitle seçimi yapmanız, paranızı ve zamanınızı boşa harcadığınız anlamına gelecektir. Buna engel olmak adına bir kağıt üzerinde 6 soru ve cevaplarını belirleyin;

  • Hedef kitleniz genel olarak hangi sosyal medya platformunu tercih ediyor?

  • Hedef kitlenizin cinsiyet ve yaş ortalaması?

  • Hedef kitlenizin hobileri nelerdir?

  • Hedef kitlenizin çalıştığı sektörler nelerdir?

  • Hedef kitlenizin sizden istediği nedir?

  • Hedef kitlenizin ortalama gelir düzeyi nedir?

Tam olarak bu soruların cevapları ile, ortalama bir müşterinizin genel özelliklerini çıkarmış olduğunuz. Bu kitle analiziniz ile paranızı ve zamanınızı daha etkili bir kitle üzerinde yönlendirebilirsiniz.


Sosyal Medya Platformundaki İşletme Hedefiniz Nedir?

Son açıklanan raporlara göz attığımızda, pazarlama işi gerçekleştiren işletmelerin sosyal medya platformlarını tercih etmelerinin asıl sebepleri, marka bilinirliği arttırmak olduğu ve sosyal medya satışlarından çok daha fazla istediklerinin bu olduğunu söylemektedirler.

Ancak müşteriler, bu markaları takip etmelerindeki asıl sebep nedir? Takip etmeleri için en önemli nedenlerden birisi, markaların yeni ürünleri hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmek olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde müşteriye ilgi çekici gönderileri de paylaşarak etkileşim kurmakta ve markanızın güvenirliğini arttırma anlamında önemli bir adım atmaktasınız.

Sonuca geldiğimizde, sosyal medya gücünün, marka bilinirliğinizi arttırmak ve etkili bir kitleye ulaşmanın önemli bir adımı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum ile, satış odağı bulunmayan ancak sizin ürününüz ile alakalı içerikleriniz ile, müşterilere doğru bir şekilde tanıtım yapmanıza olanak sağlar. Bunun haricinde genel tüketici ve hedef kitleleri, markalardan uzaklaştırmakta olan şeyleri iyi bir şekilde anlamak, sosyal medya hatalarından etkili bir şekilde kurtulmanız için etkili bir adım olabilir.


İşletmeniz adına hangi sosyal medya platformunu kullanacağınız, size zaman kazandırmanın haricinde hedefinize giden yolda çok daha kısa bir şekilde ulaşma gayreti göstermeniz için de oldukça önemli yollardan birisidir. Sosyal medya gücünün kullanım amacının tamamen sosyal olmaktan geçtiğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle bu sosyal medya işine etkili bir zaman ayırmalı, bir hobi olarak değil de iş gibi oldukça önemli bir mesai harcamalısınız.

Eğer sosyal medya ile alakalı gerekli bilgi ve tecrübeniz bulunmuyor ve yeterli vaktiniz de yok ise, bu işi bir uzmana da devredebilirsiniz. Bunun için ise bir reklam ajansı firması ya da sosyal medya yönetimi ile alakalı bir destek alabilirsiniz. Bu alanda oldukça kaliteli hizmetler vermekte olan Creative qp Dijital Pazarlama markamızdan da gerekli yardımları alabilir ve sizde sosyal medyanın gücüne erişim sağlayabilirsiniz.

50 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page