top of page

Markalar Müşterilerine İnternet Üzerinden En İyi Şekilde Nasıl Ulaşır?

Güncelleme tarihi: 23 Eki 2018


Müşterilere ulaşmanın birçok yolu vardır. Bunun her akılda farklı bir biçimi vardır. Bir marka için müşteriye ulaşmanın en ucuz ve kolay yolu müşteri potansiyeli olan herkese elden broşür dağıtmak olurken, bu başka bir marka da kabul görmeyebilir.

Bunun nedeni hedef kitle, işletmenizin ölçeği ve bazen de ne kadar büyümek istediğinize bağlıdır. Şöyle düşünelim ki Cola Cola markasının müşteriye ulaşmak adına yapacağı çalışma ile semtimizdeki marketin yapacağı tabii ki de bir değildir. Nedeni ise belirttiğim gibi hedef kitle işletmenin büyüklüğü ve markalaşma isteğimizin ne kadar olduğudur…

Her marka değerinin ulaşmak istediği kendi müşterilerine ek olarak potansiyel müşterileri kendine çekmesi, aynı zamanda da elinde tutmak istemesi bulunur. Dünya da ki insanların yalnızca %53’ünü oluşturan 4 milyar 200 bin kişinin internet kullanabildiği araştırma sonuçları tarafından ortaya konmuştur. Bu oranın çok yüksek ve gitgide yükselmekte olduğunun da altını çizmek isterim. İnternet kullanıcılarının çoğuna, hedef kitlemize, potansiyel müşterimize en iyi şekilde nasıl ulaşılır? Markamızın adını nasıl duyurabilir ve güçlendirebiliriz ise konumuz, bunu aşağıda belirttiğim yollarla yapabiliriz.

* WEBSİTE

* SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu)

* SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ


Website nedir?

Markanızı internet kullanıcılarına sunabileceğiniz, markanızla ilgili bilgileri kolayca yayabileceğiniz aynı zamanda elektronik yani internet ortamında reklamınızı da yapabileceğiniz oluşumdur. Ayrıca web sitesini hizmet veren, satıcının ve alıcının buluştuğu bir ‘’Pazar’’ olmakla birlikte markamızın potansiyel müşteriye ulaşmak adına kullandığımız bir araç olarak da düşünebiliriz.

Artık insanlar beğendiği ve güvendiği markaları internet ortamında görmekle birlikte takip ederek yeniliklerden haberdar olmak istiyorlar. Markanızın dijital ortamda site kurulumunu yapıp markalaşmaya artı olarak hedef müşterilerinize kısa sürede ulaşabilir satışlarınızı artırabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir şey vardır ki o da web sitemizin yanlış bilgilerle dolu bir çöplüğe dönüşmesini en güçlü bir şekilde engellemek. Bunu da iyi araştırılmış, bilgi sahibi olunmuş yazılar ve olayları aktarmakla devam ettirmek daha doğru olur.

Markanızın kimliğini oluşturan bir parça olarak görmekte fayda vardır, çevrenizde edindiğiniz müşteri ve takipçi potansiyeline ek olarak sayfanızı ziyaret eden onlarca insan olacaktır ve bunlarda size marka bilinirliği, markalaşma adına bir artı fayda sağlayacaktır.


WEB SİTE TASARIMI NASIL OLMALIDIR?

WEB SİTE TASARIMIN SİZE VE MARKANIZA FAYDALARI?

Markanız için açmaya karar verdiğiniz sitenizin kurulumu yapıldı ve ismini de markanızı en iyi temsil edecek şekilde koydunuz. Sıra geldi web site tasarımına. Web site tasarımı nasıl olmalıdır? Web site tasarımı nasıl yapılır? Ve dikkat edilmesi gerekenler? Gelin şimdi de bir onlara göz atalım…

  • Sitenizin yani sayfanızın açılış süresi: bu süre ortalama 3-4 saniye ve altında olmalıdır. Yoksa sayfa ziyaretçileriniz sitenizden çıkabilir veya tekrar tercih etmeyebilirler. Ayrıca bu süre hızınız sizi arama motorunda da üst sıralara taşıyacaktır.

  • Kendinize her zaman ‘Ziyaretçim benden ne istiyor?’ sorusunu sorun çünkü site tasarımı, içindeki bilgisi, sizin değil ziyaretçilerinizin ilgisini çekmeli ve onlara faydalı olmalı.

  • Web sitenizin hem bilgisayar hem de mobil olarak uygulanabilir olması önemlidir. Çünkü artık çoğu ziyaretçilerimiz mobil olarak sayfamızı ziyaret etmekte.

  • Sitenizde ki bilgiler ve konular ziyaretçileriniz için önemli ve doğru olarak yer almalıdır. Diğer sayfalardan kopya değil de kendinize has, özgün ve çoğu sayfa da bulunmayan içerikler olmalıdır.

  • Gerekli olan şeyleri yapmamak, harcamalardan kaçmak sizin web sitenize yarardan çok zararı olacaktır. Unutmayın ki harcamalar ışığında gelmiş firmanızı ve markanızı anlatan bir kısa film, orijinal fotoğraflarınızın size sağlayacağı faydanın yanında götürdüğü maliyetler bir hiçtir.

  • Renklerin uyumu: web sitenizin arka planında ve yazılarınızda kullanacağınız renk tonlaması ve uyumu büyük önem taşır.

  • Sitenizin tasarımı kolay ve anlaşılabilir olmalı. Örneğin online satış yapan bir siteye sahipsiniz ve ‘sepete ekle’ kısmını sayfanın en altında belirtmişsiniz, bu sizin ürünleriniz veya hizmetleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun ziyaretçileriniz için bir eziyet olmasından başka bir şey değildir. Ve tercih edilmeme sebeplerinden bir tanesidir.

  • Logonuzu olabildiğince web tarayıcılarına uyumlu hale getirin.



SEO NEDİR? (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu)

Çoğumuzun sadece Google‘ı baz alarak öğrendiği fakat bütün arama motorlarında (Yandex, Yahoo, Youtube..) sitemizin üst sıralara yerleşmesi adına yaptığımız çalışmalara SEO denmektedir. Her arama sitesinde değişiklik gösteren ve her geçen gün farklı stratejilerin üretildiği, bulunmak istediğiniz platforma göre bunu yapmalısınız. Türkiye’de %98 oranında Google kullanımı olmasından dolayı bu arama motorunun kurallarına uygun bir şekilde yapmalıyız.

Onedio sitesini birçoğumuz biliyordur. İş yükü nedeniyle SEO’ya vakit ayıramadıklarından dolayı bu konuyu uzmanlarına veren site, web site trafiğini 9 ay gibi bir sürede 15 milyondan 25 milyona getirmiş, 2 hafta gibi bir kısa süre içerisinde ise Searchmetrics SEO görünürlük indeksinde %17’lik bir artış yakalamışlardır. Ve buna ek olarak Arapça, Rusça, İngilizce sitelerini de açarak büyük bir yol kat etmişlerdir.

SEO’nun faydaları dersek eğer görüldüğü üzere başarılı bir SEO teknik ve içerik açısından güçlerinizin bir araya getirilmesiyle markanız için büyük bir avantaj sağlayabilir.


SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ

Sosyal Medya çağımız toplumlarında gerek internet aleminde gerekse günlük hayatımızda sık sık kullandığımız bilgi paylaşımın yoğunluklu olduğu için sürekli bir bilgi alışverişi içerisinde bulunduğumuz online ağ bütünüdür.

· Markanıza ve hedef kitlenize en uygun sosyal mecrayı seçmelisiniz. Örnek vermek gerekirse çilingir olduğunuzu düşünürsek, size Instagram hesabından çok Google Haritaların fayda sağlayacağını görürüz. Bir sosyal medya kullanıcısı ihtiyaç duyduğunda Instagram değil de Google Haritalardan arama yapıp kendine en yakın çilingirciye bakar ve sizin o mecra da kaydınız varsa müşteri sizi tercih eder. Öyle ki markanıza doğru mecrayı seçmeniz size gerekli faydayı sağlayacaktır.

· Markanızın sosyal hesaplarının olması ve bunların kimler tarafından, nasıl yürütüldüğü önemlidir. Çünkü artık dijital mecralardaki bilgiler insanlar için çok önemli bir hal almış durumda. Şöyle ki, insanlar bir marka veya ürün hakkındaki yorumları bu mecralardan okuyup araştırıp onu tercih ediyor veya etmiyorlar. Bu yüzden sosyal medya hesaplarımıza gereken özeni göstermeliyiz.

· Marka konumlandırmasında etkin bir role sahip olan bu dijital platformlar doğru ve kreatif kullanımla markanıza artı yönde çok fayda sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse artık sosyal medya bizim için bilgilenme konusunda birinci sıralara yerleşmiş vaziyette. Bundaki neden erişimi hızlı ve bir çok bilgiyi kolayca elde edebileceğimiz platform olmasıdır.  


Yazdığımız bu üç madde markanızı üst sıralara taşıyacak, bilinirliğinizi artıracak, markalaşma sürecinde size artı fayda oluşturacak etkenlerdendir, bu konularda yardıma ihtiyacınız varsa sizde bizim değerli müşterilerimizden olabilirsiniz. Bu servisleri Creative qp olarak sizlere sunmaktan mutluluk duyarız.


134 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page