top of page

Nasıl İnfluencer Olunur?


Öncelikle kelimenin kendisiyle başlamak gerekirse, ‘influencer’ kelimesi etkilemekten geliyor, yani nasıl ‘etkileyici’ biri olabiliriz ve bunu sosyal medyaya nasıl uygulayabiliriz diye düşünebiliriz. Peki, aklınızdan geçen 2 soruyu duyar gibiyim.

· Influencer olmak neden önemli?

· Herkes istediği zaman influencer olabilir mi?

Bu iki soruyu şöyle cevaplamak istiyorum. Evet, birazdan belirteceğim birkaç adımla herkes influencer olabilir, unutmayın ki influencer’lık ünlü olmak anlamına gelmiyor. İnsanlar yapıları gereği güvendikleri, belirli bir konuda bilgi sahibi olduğunu düşündükleri yakınlarına fikir danışır, kararlarını buna göre verirler. Çok basit, insani bir güdüdür bu. Influencer’lığın önemi de burada başlıyor, siz o ‘yakındaki bilir kişi’ olup, düşüncelerinizle fikirlerinizle karşınızdakini etkiler düzeye geliyorsunuz. Sizin görüşlerinize önem veren insan sayısı arttıkça da etkilediğiniz insan sayısı da artıyor ve bu markalar tarafından fark ediliyor. Influencer pazarlama kavramı da burada ortaya çıkmış oluyor, markalar sizinle iş birliği yapıp etkinizden yararlanmak için çaba harcıyorlar.


Asıl sorumuza gelmek gerekirse; Nasıl influencer olunur?


1) Alanınızı belirleyin.

Yatkın olduğunuz, ilgili olduğunuz konuyu belirlemeniz çok önemli çünkü hem elma hem armut hem ayva ağacınız olsun isteyemezsiniz. Sizi takip edecek olan insanlar da bunların her birine değil genelde birine odaklanacaktır. Odağınızı kaybetmeyin.


2) Kullanacağınız kanalları belirleyin.

Seçtiğiniz alana uygun olacak bir sosyal medya kanalı belirleyin ve içeriklerinizi bu kanallara uyarlayın. Unutmayın, her kanalda olmaya çalışarak kaybolmak yerine, ilk başlarda bir veya iki kanala odaklanmak en mantıklısıdır.


3) Kiminle iletişim kurmak istediğini belirleyin.

Takipçi sayısı elbet önemli ancak nitelik her zaman daha önemli. Sizinle etkileşim içinde olan takipçi, en değerli takipçidir. Sizin alanınızla ilgili, beğenisini yorumunu eksik etmeyen takipçilere sahip olmak çok önemli.


4) İçeriklerinize değer katın.

Sizi takip edenler, içeriklerinizde kendilerine katacakları bir şey bulmalılar. ‘Yolda yürüdüğüm, gülümsediğim bir fotoğraftan kendilerine ne katarlar ki?’ diye düşünmeyin. Giydiğiniz bir kıyafet, bulunduğunuz mekan, elinizdeki bir eşya bile sizi takip edenlere katkı sağlar ancak buna değer katmak sizin elinizde. İnsanlara vermek istediğinizin mesajın ne olduğunu düşünün ve mümkün olduğunca farklı, yaratıcı bir şekilde karşıya aktarın.


5) Görsellik çok önemli.

Instagram için özellikle bir önem taşısa da her sosyal mecrada görsellik çok önemli, konunuz ne olursa olsun. Bu yüzden içeriklerinde belirli renk tonları kullanmaya, fotoğraf düzenlemelerinizi bir adım ileri taşımaya, görsel düzeninizi bozmayacak içerikler paylaşmaya dikkat edin. Görsel bütünlük, ilk dikkat çeken şeylerden biridir, unutmayın!


6) Hashtagler ve sıkça tekrar eden kelimeler kullanın.

Mümkün olduğunca konuyla ilgili insana ulaşmak önemli, bu yüzden hashtag kullanmak ve konuyla ilgili kelimeleri sıkça kullanmak görünürlülüğünüzü arttıracaktır. Konuyla alakasız etiketlerden kaçınmanızı öneririm, takipçi avlıyormuş gibi görünmek istemezsiniz.


7) Doğal olun.

Sizi ünlülerden ayıran önemli noktanın ‘ulaşılabilirlik’ olduğunu unutmayın. Takipçileriniz sizi evlerinde oturmuş izlerken veya yazınızı okurken, yakın gördükleri biriyle iletişim halinde olmak istiyorlar. Kendiniz gibi olmak, doğal ve rahat bir şekilde iletişim kurmak her zaman bir adım önde olmanızı sağlar. Etkilenmek için size yakın hissetmeleri önemli.


8) Takipçilerinizle iletişimde olun.

Tekrar altını çizmek istiyorum, siz bir magazin ünlüsü değilsiniz, bir influencer’sınız. Influencer olmak için de altın kurallardan biri, etkileyeceğiniz kişiyi ilk önce dinlemektir. Takipçilerinize fikirlerini sormayı, neler düşündüklerini anlamaya çalışmayı unutmayın. Onlara cevap verin, iletişimde kalın. Sizinle bir şey paylaştıklarında duvara konuşuyormuş gibi hissetmemeliler.


9) Yeniliklerden haberdar olun.

Değişen ve yenilenen bir dünyanın içerisindeyiz ve siz de bir influencer olarak bu değişikleri takip ederek uyum sağlamalısınız. Aynı zamanda takipçilerinize yeni içerikler sunabilmek için kendinizi hep aynı oranda geliştirmelisiniz.


10) Sosyal medyanın ‘sosyal’ kısmını unutmayın.

Yapılan etkinliklere katılın, yeni insanlarla tanışın. Influencer olmak sadece etkilemek değil aynı zamanda etkileşim içerisinde de bulunmaktır. Farklı influencer’lardan farklı şeyler öğrenebilirsiniz, güzel ilişkiler kurabilirsiniz. Sosyalleşmek her zaman size katkı sağlayacaktır.


Yukarıdaki 10 madde size fenomen-influencer olma yolunda çok yardımcı olacaktır, gerisi ise zaman ve çabaya kalıyor. Düzenli şekilde paylaşım yaparak, iletişimini sürekli canlı tutarak takipçilerini genişletip büyük bir aile olabilirsiniz. Aile kavramı önemli çünkü influencer olmaya sadece para gözüyle bakarsanız, başarı basamaklarını tırmanmanız zor olacaktır. İletişim kurmak buradaki en önemli kavramdır. Para ise bu güçlü iletişimin size katacağı şeylerden bir tanesidir, amaç değil sonuçtur. Bu farklı unutmamak her zamana güvenilirliğinizi arttıracak, daha başarılı bir influencer olmanızı sağlayacaktır. Bol paylaşımlı günler dilerim.


245 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page